Mod, öppenhet och handlingskraft med Drivhuset

Det har varit Global Entrepreneurship Week här i Örebro. Mängder av seminarier, möten och föredrag. Inte så mycket uppmärksamhet i de lokala medierna kanske, men mitt flöde svämmar över av tankar, bilder, idéer och intryck. Som en del av det programmet deltog jag idag på Drivhusets Pro Action Café dit jag var inbjuden av kloke Fredrik Hallberg som arbetar på Drivhuset.

Pro Action Café är en modell/process för att driva frågor vidare till handling. Just idag var det fem människor med idéer som träffade ett tjugotal människor med erfarenhet, idéer, nätverk och annat. Vi roterade runt och träffades i olika möten under ett par timmar. Spännande, intressant och mycket inspirerande. När ett antal människor samlas i ett sådant här sammanhang och är öppna, ärliga, nyfikna, modiga och kreativa då händer det riktigt bra saker. Allra helst när frågorna vi diskuterar blir personliga och värdeladdade.

Det blir lätt floskler, plattityder och tramsprat när vi diskuterar entreprenörskap. Jag hoppas och tror att de fem entreprenörerna fick med sig något som kommer göra skillnad. Jag vet att jag fick det. Det här är något jag vill jobba med ännu mer. Mötesplatser och arenor där kunskap och erfarenhet delas. Gärna i sammanhang där vi kan hjälpas åt att föra det vidare till unga människor. Att få vara med när Drivhuset och Ung Företagsamhet gör saker är något av en förmån som fler borde nyttja. Mod och handlingskraft är inte något jag möter i min vardag, åtminstone inte hela tiden, så det är skönt att få vara med där det verkligen finns.

Ett av de vanligaste råden vi som driver företag eller skaffat oss erfarenhet av är att entreprenörer ska avgränsa sig, renodla sina idéer och så att säga skapa egna ramar. Ju fler sådana här möten jag går på, desto mer övertygad blir jag om motsatsen. Entreprenörer ska vara yviga spretiga, förvirrade och förändringsbenägna. Inte bara för att marknader förändras. Snarare för att hjärtan också gör det. Och det är svårt att vara modig om inte hjärtat är med.